Vägassistans av tungtransporter – En räddare i nöden

13 juli 2019 jonas olsson
image

Som lastbilschaufför eller egenföretagare i exempelvis en traktor ute på vägarna finns andra risker som personbilar inte står inför. Med tung last finns en liten men reell risk att fordonet välter. När en lastbil välter krävs det mer än starka muskler för att få upp den på vägen igen och iväg på eventuell service. Det är där vägassistans kommer in i bilden. 

 

Vad kan vägassistansföretag hjälpa till med? 

En del bärgare har idag bilar med utrustning nog att kunna laga lastbilar på plats på vägen. Det sparar både tid och pengar och ser till att vägstopp och köer orsakade av lastbilen kan vara över fortare. Ett företag som erbjuder detta är Akutbärgarna. De kan med hjälp av bilar som klarar tunga lyft av exempelvis lastbilar hjälpa till då ett tungt fordon vält. 

De har dessutom en tungbil utrustad med verktyg så mindre problem kan lagas på plats. Det sparar både tid och pengar. Vid större problem har de också en verkstad där lättare jour-jobb kan utföras. Läs mer om Akutbärgarna här: https://www.akutbargarna.se/

Om en buss eller lastbil välter drabbas ofta många. Om en lastbil välter kan den blockera ett helt körfält vilket leder till köer och totala trafikstopp. En buss som slutar fungera kan leda till att resenärer blir strandsatta halvvägs till sin destination. I sådana situationer är det perfekt med vägassistans till tungtransporter eftersom bussen snabbt kan åka vidare på vägen igen. Om en buss välter kan det precis som vid en lastbil som vält skapa stora trafikstörningar och då är vägassistans en bra och effektiv lösning. 

 

Att köra tunga transporter

Alla som kör tunga transporter såsom bussar eller lastbilar måste ha körkort för detta. Det räcker inte att ha körkort för personbil. Det finns olika grader av körkort för tunga transporter. Som busschaufför eller lastbilschaufför genomför man en yrkesförarutbildning innan man får ge sig ut på vägarna. 

Fler nyheter