Vad innebär det att vara en personlig assistent?

13 juli 2019 jonas olsson
image

Personliga assistenter har ett humant jobb. Arbetar du som personlig assistent kommer du att ge stöd i vardagen åt människor med funktionshinder. Assistentens viktigaste uppgift är att hjälpa människor som har svårt att röra sig, eller är utvecklingsstörda. I sitt arbete som personlig assistent försöker man stötta sin brukare att kunna leva sitt liv som hen själv vill.

Den personliga assistenten ser till att underlätta den funktionshindrade att sköta sig själv. Detta innebär att man hjälper till vid matlagning, hygien och med lättare uppgifter när det kommer till städning av hemmet. Om den funktionshindrade personen har några specifika fritidsintressen ingår det i assistentens arbetsuppgifter att hjälpa till med dem också. Samma gäller olika föreningsaktiviteter eller studier om sådana är aktuella.

 

Var hittar man en personlig assistent?

I de allra flesta fall anställs en personlig assistent av kommunen. Ett brukarkooperativ har också den rättigheten. Det finns även privata bolag som erbjuder tjänster inom personlig assistans. Här hittar du en länk till ett sådant : https://adenaassistans.wordpress.com/.

Det finns många olika privata företag som kan hjälpa till vid anställning av en assistent. Oavsett var du bor i Sverige kan du alltså få professionell hjälp.

 

Viktiga egenskaper och utbildning

Vilka egenskaper ska en bra personlig assistent besitta? För det första ska assistenten visa respekt för brukarens behov och önskemål. Som assistent blir man en del av brukarens privatliv- något som kan vara känsligt och kräver stor tolerans.

Det krävs att man har förmåga att kommunicera och samspela med brukarens familj och vänner. Det är önskvärt att gå en utbildning för att bli personlig assistent om man önskar att arbeta inom det området. Passande kurser finns på folkhögskolor, komvux och hos privata utbildningsanordnare. I vissa fall kan man få en anställning som personlig assistent även utan någon formell utbildning men oftast krävs det att man gått en kurs för att få en garanterad arbetsplats.

Fler nyheter