Ta med dig musiken på resa

23 april 2019 Mikael Barani
Ta med dig musiken på resa

Ibland så måste man resa längre än mellan hemmet, jobbet och replokalen. Hur svårt det än må vara att skiljas från sina nära och kära – alltså alla gitarrer som är för stora och otympliga att följa med på en (längre) resa.

Men för den som kanske ska ut och backpacka och vill minska sepratationsångesten från sina älskade guror, finns faktiskt ändå möjligheter.
Nu uppfanns varken ukulelen eller guitalelen för att vara lösningar för just spelsugna resenärer, men deras storlek och vikt gör dem förstås förhållandevis enkla som reskamrater. Faktum är dock att det var just resenärer som lade grunden för populariserande av ukulelen. Vilket du kan läsa om nedanför.

Ukulele
Detta instrument har sitt ursprung i Portugal, i formen av instrumentet machete de braga. Men hur kommer det sig då att när du tänker ”ukulele” så tänker du också ”Hawaii”. Jo, det var nämligen portugisiska migranter, i huvudsak från Madeira och Azorerna, som tog med sig macheten till Stilla havet, där hawaiianerna sedan modifierade den. Efter att sedan ha blivit populär i övriga USA under början av 1900-talet, spred sig ukulelen världen över.
Instrumentet ser alltså ut som en liten gitarr, men har bara fyra strängar, vars upplägg och stämning skiljer sig från gitarrens.

Guitalele
Kallas även för guitarlele och guilele och är alltså en kombination av gitarr och ukulele. Detta innebär att den har ukulelens formfaktor och samtidigt har gitarrens sex strängar.
Guitalelen är förvisso stämd som en gitarr, med skillnaden att den är stämd i A istället för E. Alltså ADGCEA, vilket är som att sätta ett capo på femte band på en gitarr. Detta resulterar i att man som gitarrist har lättare att lära sig spela på en Guitalele jämfört med en ukulele. 

Den som blir nyfiken på det ena eller andra instrumentet, eller båda, hittar naturligtivs flera olika sorters ukuleles och gitaleles på DanGuitar. 
 

Fler nyheter