Skivspelarens återkomst

26 juli 2019 jonas olsson
Skivspelarens återkomst

Skivspelare har kommit att bli populära igen. Skivspelarens popularitet grundar sig mycket på den kvalitet på musiken som endast en skivspelare kan ge. Skivspelare är inget nytt påfund utan den har gedigen historia. Människor har genom hela mänsklighetens historia älskat musik och strävan efter ett perfekt ljud är nästan lite av ett mänskligt drag. Det har inte heller funnits en typ av skivspelare utan uppfinnare har gång på gång försökt utveckla den. För den som är intresserad av skivspelare i Göteborg så går det att finna bra återförsäljare. Tänk på att idag kan du hitta även nya artister som väljer att släppa vinylskivor. 

 

 

Skivspelarens långa historia

Det som idag är skivspelare började som grammofon. Grammofonen uppfanns redan i slutet på 1880-talet av Emelie Berliner. Det som skilde grammofonen från Thomas Edisons fonograf var själva lagringen av ljudet. Grammofonen lagrar ljudet på en rund roterande skiva till skillnad mot fonografen som lagrade ljudet i en cylinder. Skivan gjorde det lättare att börja serietillverka och på så sätt kunde fler började ta del av inspelade ljud. Tänk vilken revolution! De första grammofonerna drevs av mekanik. En fjäder spändes upp och med hjälp av en som var fäst på utsidan av grammofonen. För den som är intresserad av film så är det ingen nyhet.

 

Mer historia

Vinylskivan var också en revolution. Vinylskivan började tillverkas i slutet av 1940-talet och nu gick det att ställa in hastigheten vilket såklart påverkade kvaliteten till det bättre. En bra högtalare bidrar såklart till än bättre ljud. Vinylskivan utvecklades och det medförde att ljudet gick från mono till stereoljud. Modern teknik följer fortfarande samma grundteknik. Skivspelaren föll nästan i glömska när CD-skivan gjorde entrén på marknaden på 1980-talet. Idag har skivspelaren börjat återvända och det såldes fler vinylskivor 2008 än när mätningen började i början på 1990-talet. Tänk, 2008 såldes över 2 miljoner skivor!

Fler nyheter