Så kan virussanering rädda liv

23 juni 2021 patrick pettersson

Att håll avstånd, bära munskydd och tvätta händerna regelbundet är alla medel som hjälper mot att virus sprids från en person till en annan. Ingen behöver antagligen tala om för dig vilka konsekvenser det kan få både lokalt, nationellt och globalt om ett virus får fäste och möjlighet att spridas vidare i en rasande takt. I värsta fall kan sjukvården bli fullständigt överbelastad av patienter med viruset, och sköra människor riskerar att dö som flugor.  

Men att förhindra virusspridning består av så mycket mer än att stå med två meters mellanrum i kön till systemet eller ha ett munskydd över ansiktet på kollektivtrafiken. Det handlar också om sanering. Det handlar om att desinfektera ytor där viruset kan få fäste och där det är många människor i omlopp. Om du inte desinfekterar och sanerar ytor där det är stor risk att ett virus har parkerat så kommer inget munskydd i hela världen att hjälpa dig. 

 

 

Var inte nog försiktig 

Det gäller med andra ord att spraya och torka av ytor med sprit eller annat medel som biter på virus och bakterier. Vanliga föremål som är i riskzonen är såklart de som många människor fingrar på varje dag. Till exempel en kortläsare i din lokala livsmedelsbutik. Hur många människor på en dag lägger sina fingerspetsar på knapparna? Hur många bakterier hinner hamna på knapparna och hur många hinner egentligen ta sig vidare till nästa kortbetalare? 

Kanske låter det överdrivet att sprita och desinfektera alla kortläsare regelbundet. Det kan du få tycka i så fall. Men ibland kanske det bara handlar om att vara extra försiktig och ta alla säkerhetsåtgärder du kan på största allvar. Till syvende sist kanske det faktiskt handlar om att skona ett människoliv. Det är den ultimata poängen med virussanering och vad det hela egentligen handlar om. Att kunna rädda människoliv.

Fler nyheter