Så här fungerar sjukförsäkring – allt du behöver veta

05 januari 2023 Julia Zsiga

Att ha en sjukförsäkring kan ge dig trygghet och säkerhet för din ekonomi om du blir sjuk eller skadad. Men vad är egentligen en sjukförsäkring och hur fungerar den? I den här artikeln kommer vi att titta närmare på sjukförsäkringar och vad du behöver veta.

Vad är en sjukförsäkring?

En sjukförsäkring är en försäkring som ger dig ersättning om du blir sjuk eller skadad och inte kan arbeta. Det finns olika typer av sjukförsäkringar, både privata och statliga. I Sverige har vi en allmän sjukförsäkring som är en del av den sociala tryggheten.

Vad täcker en sjukförsäkring?

En sjukförsäkring kan täcka olika saker beroende på vilken typ av försäkring du har. En allmän sjukförsäkring täcker till exempel sjukpenning, vilket är en ersättning som betalas ut när du inte kan arbeta på grund av sjukdom eller skada. En privat sjukförsäkring kan täcka andra saker som till exempel vård på privata sjukhus eller rehabilitering.

image

Hur fungerar sjukpenning?

Sjukpenning är en ersättning som betalas ut från den allmänna sjukförsäkringen när du inte kan arbeta på grund av sjukdom eller skada. För att få sjukpenning måste du ha varit anställd och betalat in till sjukförsäkringen under en viss tid. Du behöver också ha en läkarintyg som visar att du är sjuk och inte kan arbeta.

Vad ska man tänka på när man väljer sjukförsäkring?

När man väljer sjukförsäkring är det viktigt att tänka på vilka behov man har. Om du till exempel har en arbetsgivare som erbjuder en sjukförsäkring kan det vara en bra idé att välja den. Om du vill ha ett bättre skydd kan du också välja att köpa en privat sjukförsäkring.

Såhär ansöker du om sjukpenning

För att ansöka om sjukpenning behöver du ha ett läkarintyg som visar att du är sjuk och inte kan arbeta. Du behöver också ha varit anställd och betalat in till sjukförsäkringen under en viss tid. Ansökan om sjukpenning görs vanligtvis online på Försäkringskassans hemsida eller via telefon.

Fler nyheter