Nya rön ger bättre behandling när det gäller migrän

20 november 2021 patrick pettersson

editorial

Det har visat sig att migrän behandling kan se lite annorlunda ut för varje enskild individ. Det är därför viktigt att utreda den enskilda människan och på så sätt få fram vilken slags behandling som passar hen absolut bäst. Vid en utredning utsätts man både för röntgen och uppmuntras till att skriva en migrändagbok, allt för att kunna spåra de utlösande faktorerna. 

För varje individ finns det olika slags mediciner som hjälper vid de akuta anfall som man kan drabbas av. Andra mediciner är för mer kroniska besvär. Ytterligare metoder är att arbeta kognitivt med stresshantering och medvetenhet om vad som utlöser anfallen. Dessa anfall orsakar varje person mycket bekymmer och stora smärtor men i sig är de ofarliga för människan.

 

image

 

Livet utan migränbehandling

Det orsakar stora problem för den individ som måste stå ut med återkommande migränanfall. Det kan försämra förmågan att kunna arbeta och utföra vardagliga sysslor så till den milda grad att livet ibland blir totalt förändrat. Utan mediciner eller annan hjälp kan då livet te sig outhärdlilgt. Vad man kan prova är ju att få alternativ hjälp i form av massage och avslappning eller konsekvent hjälp med sitt sätt att hantera stress. 

Det har framkommit att stress kan vara en utlösande faktor vid migrän, liksom stress vanligtvis utlöser många andra diffusa sjukdomar. Stress är faktiskt en av våra värsta fiender. Det kan därför tyckas att stresshantering borde vara en självklar sak för alla människor.

Livet utan migrän

Innan man får sitt första migränanfall kan man nog inte föreställa sig hur livet kommer att gestalta sig efteråt, oavsett om man får en migränbehandling eller inte. Att behöva ligga till sängs i en mörkt rum utan att kunna höra ljud eller se ljus kan tyckas ofrånkomligt. Ett liv utan migrän ter sig då som en gåva och ett rent underverk. 

Fler nyheter