Nå längre in och längre ut ur dig själv när du spelar på ett musikinstrument

15 oktober 2021 Mikael Barani

editorial

Det är intressant att följa musikens betydelse för en själv under livet. Ett intresse som kanske var på dödligt allvar i ungdomen kanske får lite fler nyanser när man blir äldre. Det handlar inte längre om att vara ”true” utan om den värld som musiken, både lyssnandet och spelandet, öppnar upp för en.
För musiken är trots allt ett språk som kommuniceras utan ord.

Finn din melodi

För hur skulle du annars sammanfatta det som uppstår när folk samlas i ett rum och spelar tillsammans. Det sker någon form av utbyte där man utbyter så många känslor och tankar utan att man ens öppnar munnen.
Börjar man försöka förstå det inser man att det nästan är något magiskt att spela på ett musikinstrument – kanske speciellt när man gör det med eller inför andra människor.

För musiken har en förmåga att binda samman oss och få oss att bli mer än vad vi är. Det är som en sorts osynligt nätverk som förmedlar känslor, tankar och stämningar till andra.
Samtidigt kan det för den enskilde musikern bli något som skapar tröst, styrka och hopp i en värld som kan kännas så otroligt stor.

Musik är helt enkelt ett sammanhang som både kan jorda oss och få oss att sväva iväg ut i rymden. Det är något odefinierbart som väver en sorts energi inom och utom oss.
Kanske förstår man detta som bäst om man själv faktiskt lirar på ett instrument. Att lyssna i all ära men att också vara den som skapar och bjuder in andra att ta del av ens inre värd… det är något väldigt speciellt.

Varför inte ta tag id en där drömmen om att börja lira ett instrument? Många av oss går hela livet och är lite småsugna på att lira gitarr, eller något annat, utan att verkligen ta steget.
Vem vet vilken magi som just du bär på?

Fler nyheter