Målning – skydd och flärd

22 juni 2019 jonas olsson
image

Seden och bruket att måla våra bostäder har gamla anor. Vi kan inte vara säkra på anledningen till att våra förfäder började, och hur de funderade ut med vad vi skulle dekorera och skydda – men vi kan säkert säga att yrket målare haft ett skrå sedan många århundraden tillbaka. De första målade innerväggarna var oftast inte enfärgade, utan mer komplexa bildmotiv. Detta började i kungahus och kyrkor, men har sedan dess självklart spridit sig till allmänheten. Idag skulle ett omålat eller otapetserat rum ses som något mycket udda. Likaså målas hus på utsidan, både i syfte att skydda byggnadsmaterialet mot sol och annat slitage, och i dekorationssyfte.

 

Målning och tapetsering i nutid

Länge innehöll målarfärg giftiga ämnen. Målare fick själva blanda sina färger, och både bindemedel och färgämnen kunde vara hälsofarliga och långsiktigt skada både yrkespersoner och senare de som skulle bo i husen. Idag har vi kommit längre.

Numera ingår även tapetsering i en målares vardagliga arbetsuppgifter. Underarbeten, tapeter, målning, allt detta gör att insidan och utsidan av ditt hem blir fräscht och tilltalande att se på, och bidrar till känslan av trivsel i ditt hem.

Vikten av att anlita en bra målarfirma

Idag väljer många privatpersoner att själva ta hand om dessa viktiga arbeten men det finns flera anledningar till att anlita en yrkeskunnig målare.

Bland annat behöver du inte själv ta tiden och besväret, och du kan vara säker på ett professionellt resultat av det hela. Det finns också en vinnande tidsaspekt i och med att ett proffs utför arbetet på en bråkdel av den tid det tar de flesta av oss att göra något liknande. Då kan du också mycket snabbare börja använda de målade eller tapetserade utrymmena igen! En målare vet vilka material och färger som passar bäst på respektive ställe, och du kommer att bli nöjdare med resultatet.

Fler nyheter