Ibland hänger tillvaron på god fuktisolering

30 juni 2021 Mikael Barani

Vatten kan vara vår bästa vän eller värsta fiende. Det är en förutsättning för liv här på vår vackra planet, men dyker det upp där vi inte vill ha det så blir det snabbt bökigt.

För vem har inte hört, eller upplevt, skräckhistorier om mögelskadade hus som till och med har lett till svåra sjukdomsförlopp.

Föregå problemen

Det gäller helt enkelt att ha pejl på läget när man har med vatten att göra.

Bor man i ett hus är man oftast väldigt på alerten när det kommer till saker som fuktisolering – det är sådant som man måste hålla koll på löpande. För med tiden förfaller allt, vilket också innebär att det är viktigt att vara proaktiv och se till att olyckan aldrig får chans att inträffa.

För, som sagt, när man väl har fått en fuktskada kan det bli rätt bökigt att få bukt med den. Alla problem är förstås möjliga att lösa, men det är skönt om processen blir så enkel som möjligt. För någonstans får man inte betala med bara sina pengar, utan även med sin tid och den vardagliga bekvämligheten.

Det är i dessa stunder som man avundas dem som har skalat ned i tillvaron och lever ett enklare liv. Ta till exempel de framväxande camper-kulturen. Här har vi en rörelse där folk står över bostadens bekvämlighet i utbyte mot enkelhet och rörlighet.

För visst finns det något lite magiskt i att kunna sätta sig bakom ratten på en van och bara kuska iväg dit man vill. Tänk att kunna vakna upp vid en sjö, ta ett morgondopp och inte veta var man kommer att möta morgonsolen dagen efter?

Denna livsstil är naturligtvis inte för alla. De flesta av oss gillar att vara på ett och samma ställe. Oavsett livsstil har vi alla en sak gemensamt: det gäller att ta vara på det vi har.

För det är så vi skapar långsiktighet – både i våra egna liv och här på vår planet.

Fler nyheter