Guidad hand i det norrländska köket

26 april 2019 Linda Edgarsson
Guidad hand i det norrländska köket

Norrland. Denna mytomspunna plats på den svenska kartan. Stort är det också, mer än halva Sveriges yta upptas av Norrland. Ändå är det något speciellt med Norrland, i alla fall för oss som bor nere i de södra delarna.

Trots att vi bor i samma land kan det vara mycket som skiljer söder och norr åt, inte bara väder och vind utan också folk, fä, mat och traditioner. Det är inte alltid man behöver resa utanför Sveriges gränser för att uppleva ny kultur och nya människor. Det går lika bra att turista här ”hemma”. Dock är det inte alltid så lätt att ta sig tid till detta ändamål, men det finns många knep att tillgå för att få känna på en bit av Norrland. Om du inte redan bor där vill säga.

Många norrländska produkter kan vi hitta i vår dagliga varuhandel. Webben är inte heller att förakta om du är ute efter något speciellt. Men ibland vill man ha lite mer, utan att åka dit. Det finns bland annat företagscatering i Stockholm där man kan boka en helkväll med norrländska delikatesser. Bor du i huvudstaden eller befinner dig där har de även en bar och restaurang att besöka.

Gillar du norrländsk mat men har lite svårt att få till det så finns matlagningskurs eller en guidad hand som hjälper dig i köket. Vill du inte laga något för egen hand finns olika bufféförslag att tillgå. Allt med en norrländsk prägel. Ibland kan man behöva byta ut den traditionella plankan och istället prova en norrländsk.

Det finns många sätt att upptäcka Norrland utan att resa dit. Norrland finns lite överallt omkring oss, såklart, det är ju en stor del av vårt land. Men nästa gång det vankas semesterplaner, prova något innanför Sveriges gränser, det finns fler skatter än du kan ana.

Fler nyheter