För gårdsmejeri i Halmstad behövs hjälp med pumpar

27 juni 2022 william eriksson

editorial

Linda hade fått idén att starta ett gårdsmejeri utanför Halmstad där hon bodde. Hon skulle köpa in mjölk från en närliggande bondgård och göra ost. Hon var faktiskt livsmedelstekniker i grunden och hade länge arbetat som livsmedelsinspektör, men nu tröttnat på det. Tack vare det tidigare jobbet hade hon dock bra erfarenheter att ta med sig vid starten av gårdsmejeriet. 

Det återstod dock väldigt mycket att lära sig om mjölk och ost. Dessutom behövde hon en livsmedelsgodkänd lokal och massvis med utrustning. Hon gjorde en lista på vad som behövde köpas in: ystkar, ostformar och ostpress, hyllor för osten som skulle lagras, diskutrustning…

Listan blev väldigt lång. Pump, skrev hon nu på listan, men hejdade sig sen. Hon hade lärt sig på ystningskursen som hon hade gått att om man ska göra ost av mjölk så måste mjölken behandlas väldigt varsamt. Om man använder fel slags pump så slås nämligen mjölkens fettglobuler sönder, vilket leder till att fettet klumpar ihop sig och sedan går förlorat i vasslen.

 

pumpservice - pumpar Halmstad

 

Särskild pump för mjölk

Hon skulle alltså behöva en pump som var livsmedelsgodkänd och anpassad just för att pumpa mjölk. Hon visste att det fanns en firma som sålde pumpar i Halmstad och därför ringde hon dem. De var genast med på notorna. Visst kunde de ordna en lämplig pump till henne.

Linda undrade dock hur det gick till att diska en sådan pump. Hon såg framför sig hur besvärligt det skulle vara att behöva montera isär den och diska delarna efter varje användning. Teknikern kunde dock lugna henne på den här punkten.

Det bästa sättet att diska är med så kallad clean-in-place. Det innebär helt enkelt att man pumpar runt disklösningen. Du kan till och med koppla in ystkaret i samma cirkulation så diskas det samtidigt. Detta lät perfekt, tyckte Linda. Nu var det bara att fortsätta med utrustningslistan.

Fler nyheter