Att läka inifrån och ut med rörelse, kost och hjälp från fysioterapin

02 november 2021 Mikael Barani

editorial

Kunskapen om universum, världen och människan är i ständig utveckling. Dagens fakta är gårdagens vidskepelse även om utvecklingen inom forskningsvärlden ibland tenderar att gå framåt ”en gravsten i taget”. 
Detta betyder att det sitter en hel del ”jätteproppen Orvar” som håller på sina positioner och viftar undan ny och spännande forskning av ren prestige.
I varje fall om man får tro dem som håller på gravstensteorin.

Det egna ansvaret för hälsa

Det är därför i många fall upp till den enskilde personen, eller gruppen, att ta reda på vad som fungerar och får en att må bra. 
Ett exempel på detta är till exempel LCHF-rörelsen som gick emot all ”rim och reson” när man konstaterade att fett faktiskt får en att gå ned i vikt.

Sedan dess har till och med Time Magazine konstaterat att fettskräcken var en bluff där data valdes ut för att stödja en hypotes.
Frågan är vilken Orvar som blir den nästa att falla? 

Kanske kommer vi att inse att det inte är någon naturlag att sitta och arbeta 40+ timmar i veckan för att tjäna vårt uppehälle? Speciellt om man tänker på vilken hälsorisk stillasittande utgör. 

Våra kroppar utvecklades av rörelse och nu går vi helt emot evolutionen när vi sitter ned och dessutom äter snabba kolhydrater.

Frågan är hur kroppen försvagas av detta. Vilka vardagsolyckor skulle ha kunnat undvikas om du hade tagit hand om kroppen?

Det är tur att vi har fysioterapeuterna på http://www.slottspraktiken.se/ som vet hur man hanterar skador och kan ge råd och tips om förebyggande aktiviteter.

Till syvende och sist är det dock upp till oss alla att röra på oss och undvika modern kost som är mer som produkter än faktisk mat. Trots allt ska våra kroppar bära oss ända in i ålderdomen. Det gäller att ge den rätt bränsle och vila för att vi ska kunna hålla igång livet ut.

Fler nyheter